PGEM genomineerd voor de Willem Diehl Prijs 2015 / by Jan deVries

Het voormalig bedieningsgebouw van het onderstation P.G.E.M. aan de Van Oldenbarneveldtstraat 90 te Arnhem is gerestaureerd en getransformeerd naar een bedrijfsverzamelpand voor meerdere bedrijven.

Over de foto's

Op 1 mei kreeg ik het verzoek van Ton Schulte, CASA, om foto's te maken voor de jaarlijkse Willem Diehl Prijs. Het gebouw is in de ochtend van 5 mei 2015 gefotografeerd. Volgens de weersverwachting was dit de beste dag van de week. Omdat het gebouw een donkere steen heeft met veel details, is er voor het beste resultaat de zon nodig. Door het strijklicht komt het gebouw dan het beste tot zijn recht. Gelukkig is het ook nog vroeg in het jaar zodat de jonge bomen nog niet vol in het blad staan, hierdoor kan je er nog doorheen kijken. De zonneschermen staan omhoog waardoor je de raampartijen goed kunt zien. Dankzij de nieuwe hoogbouw aan het vernieuwde plein kon ik op eenvoudige wijze, vanaf de galerij, een helder overzicht maken.

Over het gebouw

Het Rijksmonument is in 1927-1929 gebouwd naar ontwerp van ingenieur H. FELS in Nieuwe Haagse School-stijl. Het bedieningsgebouw staat midden op het terrein, schuin achter de woningen aan de Broekstraat. De openlucht-schakelinstallatie achter het bedieningsgebouw is gesloopt. Hier werd de bedrijfsspanning van 50 kV, komende vanuit de Electrische Centrale Gelderland te Nijmegen, voor verdere distributie omgevormd naar 10 kV. In het bedieningsgebouw bevonden zich oorspronkelijk o.a. vijf regeltransformatoren, een bedieningsruimte met schakelborden, een accumulatorenbatterij en een transformatorruimte. Deze interieuronderdelen zijn verwijderd. Aan de voorzijde van het bedieningsgebouw stonden oorspronkelijk vier symmetrisch gerangschikte hoogspanningsmasten, waarvan twee op de hoeken van het gebouw en twee vrij ervoor op bakstenen sokkels. Het exemplaar op de linker hoek met leidingen in de richting Doetinchem is bewaard gebleven.

lees meer over het Rijksmonument nummer: 516741
oorspronkelijk bouwjaar: 1927-1929
ontwerp: architect Hendrik Fels
transformatie: TAK architecten