transformatie van een twee-onder-een-kap by Jan deVries

Interieurarchitect Stan van den Wildenberg laat met dit project zien hoe je van een twee-onder-een-kap uit de jaren zestig een moderne eigentijdse woning kunt maken. Het woonoppervlak van de begane grond is verdubbeld. De keuken is een ruime woonkeuken geworden met aansluitend een bijkeuken + een speelkamer / studeerkamer / logeerkamer.

Het bijzonder aan het werk van Stan is de verdieping van het plafond en de muur. Foto's 1, 3, 5 en 9: Door een standpunt te kiezen waarbij deze lijnen evenwijdig aan elkaar lopen zie je dat het plafond als het ware wordt opgetild en verhoogd. Foto's 2 en 4 tonen de ruimtes ten opzichte van elkaar en zijn voor de oriëntatie. De foto's 6, 7 en 8 vanuit de achtertuin laten zien hoe binnen en buiten op elkaar zijn afgestemd. De zinken gevel met horizontale lijnen komen zowel overdag als ook 's avonds goed tot hun recht. Deze sluiten ook helemaal aan bij het huidige tijdsbeeld. De laatste foto laat zien dat het straatbeeld minimaal is aangetast terwijl de transformatie binnen en aan de achterzijde geheel gemoderniseerd is.

PGEM genomineerd voor de Willem Diehl Prijs 2015 by Jan deVries

Het voormalig bedieningsgebouw van het onderstation P.G.E.M. aan de Van Oldenbarneveldtstraat 90 te Arnhem is gerestaureerd en getransformeerd naar een bedrijfsverzamelpand voor meerdere bedrijven.

Over de foto's

Op 1 mei kreeg ik het verzoek van Ton Schulte, CASA, om foto's te maken voor de jaarlijkse Willem Diehl Prijs. Het gebouw is in de ochtend van 5 mei 2015 gefotografeerd. Volgens de weersverwachting was dit de beste dag van de week. Omdat het gebouw een donkere steen heeft met veel details, is er voor het beste resultaat de zon nodig. Door het strijklicht komt het gebouw dan het beste tot zijn recht. Gelukkig is het ook nog vroeg in het jaar zodat de jonge bomen nog niet vol in het blad staan, hierdoor kan je er nog doorheen kijken. De zonneschermen staan omhoog waardoor je de raampartijen goed kunt zien. Dankzij de nieuwe hoogbouw aan het vernieuwde plein kon ik op eenvoudige wijze, vanaf de galerij, een helder overzicht maken.

Over het gebouw

Het Rijksmonument is in 1927-1929 gebouwd naar ontwerp van ingenieur H. FELS in Nieuwe Haagse School-stijl. Het bedieningsgebouw staat midden op het terrein, schuin achter de woningen aan de Broekstraat. De openlucht-schakelinstallatie achter het bedieningsgebouw is gesloopt. Hier werd de bedrijfsspanning van 50 kV, komende vanuit de Electrische Centrale Gelderland te Nijmegen, voor verdere distributie omgevormd naar 10 kV. In het bedieningsgebouw bevonden zich oorspronkelijk o.a. vijf regeltransformatoren, een bedieningsruimte met schakelborden, een accumulatorenbatterij en een transformatorruimte. Deze interieuronderdelen zijn verwijderd. Aan de voorzijde van het bedieningsgebouw stonden oorspronkelijk vier symmetrisch gerangschikte hoogspanningsmasten, waarvan twee op de hoeken van het gebouw en twee vrij ervoor op bakstenen sokkels. Het exemplaar op de linker hoek met leidingen in de richting Doetinchem is bewaard gebleven.

lees meer over het Rijksmonument nummer: 516741
oorspronkelijk bouwjaar: 1927-1929
ontwerp: architect Hendrik Fels
transformatie: TAK architecten

my first assignment by Jan deVries

Early 1995 I got my first assignment as a professional photographer of architecture. Architect Erwin Kleinsman was just moved to Arnhem and was looking for an image maker like me. He was working on a project: A hovering villa annex office.

Begin 1995 kreeg ik mijn eerste opdracht als een professionele architectuurfotograaf. Architect Erwin Kleinsman was net verhuisd naar Arnhem en was op zoek naar een beeldenmaker en vond mij. Hij werkte aan een project: Een zwevende villa annex kantoor.

1995_JDVF_kleinsman-architectuur-fotografie-01
JDVF_my-first-assignment-02.jpg
design / ontwerp: Architect Erwin Kleinsman

design / ontwerp: Architect Erwin Kleinsman

Destijds zijn deze foto's gemaakt in mijn studio aan de C.A.Thiemestraat in Arnhem. Ik heb slechts één fotolamp gebruikt samen met een spiegeltje. Het verloop op de blauwe achtergrond suggereert het verschil tussen dag en nacht.

film: KODAK EPN 100ASA
camera: Nikon FE2 + 50 mm / f1.4